خیار؛ مواد تشکیل دهنده و ویتامین ها
خیار از نظر طب قدیم ایران سرد است و خنک کننده بدن می باشد، ملین است و به هضم غذا کمک می کند. خیار دارای کلروفیل و ویتامینهای A و B و C و B۱ ، B۲، B۳، B۵،B۶، اسید فولیک، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر و پتاسیم و روی است. خیار دارای مواد ازته و هیدروکربنه و مواد گوگردی و کمی چربی ونیز دارای املاحی از قبیل منگنز و کربنات کلسیم است.
در ۱۰۰ گرم خیار مواد زیر موجود است:
کالری ۱۵
آب ۹۵,۲ گرم
مواد نشاسته ای ۵/۲ گرم
قند ۱/۷ گرم
فسفر ۳۰ میلی گرم
آهن ۰/۲ میلی گرم
ویتامین آ ۲۵۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۰۴ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۰/۲ میلی گرم
ویتامین ث ۷ میلی گرم
ویتامین ب ٥ ۳ درصد نیاز روزانه
ویتامین کا ۲۱ درصد نیاز روزانه
سدیم ۲ میلی گرم
فیبر ۰/۵ گرم
امگا٣ ۵ میلی گرم
امگا ۶ ۲۸ میلی گرم
پروتئین ۰/۷ گرم
فولات ۲ درصد نیاز روزانه
کلسیم ۱۶ میلی گرم
منیزیم ۱۳ میلی گرم
پتاسیم ۱۴۷ میلی گرم
منگنز ۰/۱ میلی گرم
فیتو استرول ۱۴ میلی گرم
فواید و خواص خیار
خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی
خیار حاوی آنتی اکسیدانهای زیادی از جمله ویتامین C، بتاکاروتن، منگنز و کلی آنتیاکسیدان دیگر مانند کرستین، اپیژنین، لوتئولین و غیره میباشد. این آنتیاکسیدانها رادیکالهای آزاد مخرب را از بین برده و همچنین ضدالتهاب هستند.
درمان دیابت، کاهش کلسترول
خیار و آب آن برای بیماران دیابتی مفید است. اگر مبتلا به مرض قند هستید تا می توانید از خیار و تخم خیار استفاده کنید.
آب خیار حاوی هورمونی است که سلولهای پانکراس برای
کاهش فشار خون
خیار حاوی میزان زیادی پتاسیم، منیزیم و فیبرها است و فیبرهای غذایی و پتاسیم برای تنظیم فشار خون بالا بسیار مفید است. مصرف روزانه ۲ عدد خیارسبز برای بیماران فشارخون بسیار توصیه می شود. البته این بیماران باید به جای نمک از سبزی های معطری مثل نعناع و آویشن خشک برای طعم دار کردن خیار استفاده کنند.
کنترل بیماری نقرس و سلامت مفاصل
خیار یکی از منابع سیلیس است که برای سلامت مفاصل بسیار مفید است. از این گذشته خیار سرشار از ویتامینهای A، B۱، B۶، C و ویتامین D، اسیدفولیک، کلسیم، منیزیم و پتاسیم میباشد.
ترکیب آب خیار با آب هویج برای تسکین نقرس و دردهای آرتریتی مفید است به خاطر اینکه میزان اسید اوریک را کاهش میدهد. خیار حل کننده اورات و اسید اوریک است بنابراین مرض نقرس را درمان می کند.
دفع سنگ کلیه
این میوه خاصیت درمانی برای بیماریهای کلیوی، مثانه، کبد و لوزالمعده دارد. خیارسبز، ادرار آور خوبی است و به همین دلیل برای دفع سنگ کلیه و
خیساندن مقداری میخک در آب خیار به مدت یک روز و مخلوط کردن آن با عسل و نوشیدن آن باعث شادابی می شود و کبد را تصفیه می کند.
خیار ضد سرطان
ویتامین K موجود در خیار، مانع رشد سلولهای سرطانی و تومور میشود. این میوه سرشار از مواد مغذی مختلف مانند فلاوونوئیدها میباشد. این ترکیبات خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و ضدسرطانی دارند.
محققان ابراز امیدواری کردهاند بتوانند از ترکیبات موجود در خیار به نام «کوکوربیتاسینها» داروهای ضدسرطانی بسازند. این ترکیبات میتوانند جلوی ظهور و رشد سلولهای سرطانی را بگیرند. از این گذشته این میوه حاوی مواد مغذی ضدسرطان دیگری به نام لیگنانها هم میباشد. اگر میخواهید سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان و سرطان پروستات از شما دور باشد خیار بیشتری میل کنید.
مقابله با بوی بد دهان و مراقبت از دندانها
یک حلقه خیار را به سقف دهانتان چسبانده و به مدت سی ثانیه با زبانتان نگه دارید. ترکیبات فیتوشیمیک موجود در این سبزی باکتریهای دهان را که باعث بوی بدن میشوند خنثی میکند. آب خیار هم برای افرادی که از مشکلات مربوط به لثه و دندانها رنج میبرند مفید است.
خیار منبع فوقالعادهی فیبرهای غذایی است که این فیبرها هم برای حفظ سلامت دهان و دندان موثر است.
خیار برای لاغری و هضم غذا
خیار کم کالری و در عین حال سرشار از آب است. برای همین هم برای افرادی که قصد لاغری دارند بسیار مفید است. میزان بالای آب و فیبرهای غذایی موجود در خیار باعث میشود که بدنتان از شر سموم موجود در سیستم گوارشی خلاص شود و هضم غذا هم با راحتی بیشتری صورت بگیرد. ترکیب خیار با ماست و سیر برای از بین بردن چربی ها فوق العاده مفید است.
اگر دچار یبوست هستید توصیه میکنیم که هر روز خیار میل کنید. به خاطر این که مصرف منظم خیار یک درمان طبیعی برای یبوست محسوب میشود.
کاهش پف کردگی و تورم دور چشم
خیار به کاهش تورم دور چشم و نیز حلقه های تیره زیر چشم کمک می کند. شما می توانید چند حلقه نازک خیار را روی پوست صورت نزدیک چشم بگذارید و کاهش خستگی و پف چشم هایتان را پس از یک روز سخت کاری مشاهده کنید.
زیبایی پوست
قراردادن خیار خام روی پوست، حرارت و التهاب را کاهش میدهد. خاصیت خنککننده و تمیزکننده آن برای پوست مفید است. به خاطرخاصیت پاک کننده اش پوست را بسیار نرم و لطیف می کند.
برای داشتن پوستی شاداب، نرم و شفاف می توانید از دستورالعمل زیر استفاده کنید:
۵-۴ عدد برگ نعنا را خرد کنید. خیار را پوست کنده و رنده کنید. برگ های نعنا را به خیار اضافه کنید. سفیده یک تخم مرغ را جداگانه هم بزنید و بعد به مخلوط خیار و نعنا اضافه کنید. این ترکیب را به مدت ۲۰ دقیقه روی صورت خود بگذارید سپس با آب بشویید و با دستمال خشک کنید.
از آب خیار هم می توانید به جای خیار استفاده کنید.
مصرف روزانه آب خیار، برای درمان
پوست خیار برای تسکین خارش پوست و
اگر پوست شما چرب است خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب، صورت خود را شستشو دهید.
اگر می خواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ کنید همه روزه از لوسیون زیر استفاده کنید :
یک خیار معمولی را با دو لیون آب بجوشانید تا حجم آن یک لیوان شود سپس آنرا صاف کنید و بگذارید سرد شود. بعد ۵۰ گرم بادام خام و پوست کنده را آسیاب کرده و با این آب مخلوط کنید و بهم بزنید و با پارچه صاف کنید و به محلول صاف شده ۲۵۰ گرم الکل سفید و یک گرم اسانس گل سرخ اضافه کنید و کاملا هم بزنید. هر روز از این لوسیون طبیعی به صورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند.
آرامش اعصاب
اگر تخم خیار را بسایید و در مقدار كمی آب رقیق نمایید و بنوشید، اثری آرام بخش و خواب آور دارد و تشویش، اضطراب و ناراحتی های عصبی را تسكین می بخشد.
بوییدن خیار شدت هیجان، شهوت و تا حدی لرزش اندام را تخفیف می دهد و برای درمان درد سر نیز مفید است.
خیار به دلیل داشتن ویتامین ب زیاد خستگی را برطرف می کند. توصیه می شود که بعداز ظهرها که خسته اید و فشار کار روی شما ظاهر می شود، خیار بخورید.
خواص تخم خیار
تخم خیار خواب آور، آرام بخش، زرداب آور، مدر بول، ضد کرم ملایم، تصفیه کننده خون، حل کننده اوراتها و اسید اوریک و جلا دهنده پوست است.
سایر خواص خیار
اگر ناخنهای دست و پاهایتان زود میشکنند باید بدانید که میزان بالای سیلیس موجود در خیار مانع از سستی و
سیلسیوم و گوگرد موجود در خیار به
خیار ادرار را زیاد می كند و تبهای صفراوی و
خیار حاوی آنزیمی به نام ارپسین (Erepsin) است که در
خیار ملین خوبی است و برای اجابت مزاج مفید می باشد.
آب خیار تازه،
خیار خون را تصفیه می کند و با تامین آب موردنیاز بدن فوق العاده برای رفع عطش موثر است.
عصاره برگ های له شده خیار ایجاد تهوع می كند، بنابراین در
خیار چنبر
خیار چنبر یا خیار زه، نوع دیگری از خیار است که دراز و باریك بوده و در برخی مناطق، طول آن به حدود یك متر می رسد و از خیار زودتر هضم می شود ولی خواص خیار را دارد و مصرف آن در دفع بعضی از انواع سنگ كلیّه و مثانه مفید است.
خیار چنبر به علت داشتن اشعه رادیو اكتیو، باعث آشكار شدن بیماریهای پنهان می شود و از این رو عده ای آن را عامل تب نوبه و تب می دانند در صورتی كه این میوه مفید دارای انگل تب نوبه نیست و فقط نوبه پنهانی را آشكار می كند.
مضرات و موارد منع مصرف خیار
اشخاصی كه ناراحتی معده دارند، نباید در مصرف خیار زیاده روی كنند زیرا ممكن است باعث اختلال در دستگاه گوارش گردد.
خوردن خیار با پوست، مخصوصاً اگر تر و تازه نباشد، دیر هضم بوده و باد معده و قولنج ایجاد میکند و برای معدههای ضعیف و سوءهاضمه ضرر دارد و جهت دفع ضرر باید با عسل یا مویز یا رازیانه خورد. همچنین اگر خیار خیلی رسیده و زرد شده باشد خوردن آن تولید دل درد میکند.
حتی المقدور خیار را باید با نمك میل نمود. زیرا نمك دفع آب فراوان موجود در خیار را آسان می كند و ناراحتی معده را كاهش میدهد.
ز
مصرف خیار در
همیشه باید خیار را قبل از غذا خورد كه به هضم غذا كمك كند. كسانی كه نمی توانند خیار را خوب هضم كنند، باید آن را با نمك بخورند.
کسانی که به اسهال مبتلا هستند از خوردن خیار خودداری کنند.
خیار برای اشخاص سرد مزاج و اطفال مضر است. بهتر است کودکان کم سال کمتر خیار بخورند.
همچنین کسانی که طبع صفراوی و دموی دارند خیاربه آنها نمیسازد و باعث تحریک دل درد میشود.
یکی از مضرات خیار این است که باعث
کسانی که ضعف دید دارند و یا رماتیسم و یا زخم روده و اثنیعشر، ورم کلیه، سنگ کلیه و یا کمر درد دارند باید از خوردن
کسانی که
خیار بزرگ و زرد، كمی ترش است كه این ترشی باعث ایجاد ترس در انسان می شود( انسان را ترسو می كند).
مصارف جالب خیار در خانه داری
خیار به عنوان واکس می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
برای جلوگیری از بخار گرفتگی آینه حمام، به آن خیار بمالید.
خیار برای برق انداختن وسایل استیل هم کاربرد دارد.
نکته مهم !!
یکی از نقاط منفی خیار سموم و آفتکشهای موجود در آن است. متأسفانه این ترکیبات شیمیایی تأثیر بدی روی سلامت دارد.
موم موجود در پوست خیار دومین مشکل این سبزی است. موقع پخش و توزیع این میوه برای جلوگیری از ضرب دیدگی به آن موم زده میشود. این مومها باید عاری از ترکیبات شیمیایی باشد و فقط در کشت مواد غذایی ارگانیک این مسئله رعایت میشود.
برای همین توصیه میکنیم تا جایی که میتوانید از میوه و سبزیجات ارگانیک استفاده کنید.
دانستنیهای بیشتر در مورد خیار
خیار (Cucumis sativus) گیاهی از تیره کدوییان است. خیار گیاهی است علفی و یکساله دارای ساقه خزنده وپوشیده از خارهای نازک و خشن. برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانه دار است. گلهای آن زرد رنگ است که به دو صورت نر و ماده روی یک پایه قرار دارند. میوه آن سبز رنگ و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک و یا دراز باشد و آن را خام میخورند. بوته آن مانند بوته خربزه است.
۹۰ درصد حجم خیار آب است و این میوه قدرت حفظ آب را دارد. بنابراین محتوای داخل آن نسبت به بیرون آن ۲۰ درجه خنک تر است.
دوره ی رشد و نمو خیار حدود ۵۰ تا ۷۰ روز است و مناطق جنوبی كشور ما مانند جیرفت در یكسال دو تا سه بار كشت خیار دارند.
خیار دارای انواع زیادی است كه متداول ترین آنها در ایران عبارت اند از: خیار بیلانكوه ، خیار دولاب و خیار اصفهان.
خیار، گیاه بومی هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است. حدود بیست قرن قبل از میلاد مسیح مصریان قدیم از آن استفاده می كرده اند.
در کتاب های علمی قدیمی اسم عربی خیار، قثه است و کسانی که قثا را خیار ترجمه می نمایند، سخت در اشتباه می باشند، زیرا قثا خیار چنبر است که در گذشته به آن (خیارزه) می گفتند. خیار چنبر در قدیم نام میوه دیگری بوده که در حال حاضر عطاران و دارو فروشان آن را فلوس می نامند و از مسهل های بسیار مفید و مشهور است و درخت آن به بزرگی درخت گردو است که در هندوستان می روید.