سیب؛ عناصر تشکیل دهنده و ویتامین ها
سیب سرشار از ویتامین های E، B۱۲، B۲، B۱، A و K، اسید پانتوتونیک، نیاسین، بیوتین، اسید فولیک و کولین است. مقادیر این ویتامینها در انواع گوناگون سیب متفاوت است. پوست سیب حاوی کاروتن میباشد. تقریباً نیمی از ویتامین C در پوست سیب وجود دارد. انواع سیب منابع بسیار خوبی برای تأمین ویتامین C محسوب میشود. سیب دارای مقدار بسیار ناچیزی ویتامین K است. ترکیبات شیمیایی موجود در میوهی سیب بر حسب نژادهای گوناگون آن متفاوت است.
ویتامین های موجود در سیب، بیشتر در پوست آن و لایه نازک زیر پوست متمرکز بوده، و بنابر این توصیه می شود که سیب را با پوست آن بخورید. چنانچه قادر به جویدن پوست سیب یا هضم آن نیستید، تا جایی که امکان دارد، آنرا نازک پوست بکنید تا ویتامین های موجود در آن به هدر نرود. مواد مغذی موجود در یک سیب به اندازه آن بستگی دارد و نه نوع آن. مقدار انرژی، مواد معدنی و ویتامین هایی كه در يك سيب در اندازه ای متوسط وجود دارد، بشرح زير است :
انرژي ۲۵۸ كالري
پروتئين ۱/۲ گرم
چربي ۱/۶ گرم
مواد نشاسته اي ۵۹/۶ گرم
فیبر ۱۰ گرم
كلسيم ۲۴ ميلي گرم
فسفر ۱۰ ميلي گرم
آهن ۱/۲ ميلي گرم
ويتامين آ ۳۶۰ واحد
ويتامين ب ۱ ۰/۱۵ ميلي گرم
ويتامين ب ۲ ۰/۰۸ ميلي گرم
ويتامين ب ۳ ۰/۱ ميلي گرم
ويتامين ث ۱۸ ميلي گرم
خواص و فواید سیب
افرادی که به طور منظم سیب میخورند، میزان تندرستی خود را افزایش میدهند و علاوه بر آن از بروز بیماریهای متعددی که بهدلیل کمبود عناصر حیاتی پیش میآید جلوگیری مینمایند. از جمله فوائد سیب می توان به نکات زیر اشاره کرد:
درمان نقرس و درد مفاصل
نقرس یک بیماری ارثی است که به دلیل مصرف مداوم گوشت قرمز و چربی، پرخوری و نیز مصرف زیاد الکل بروز میکند. با زیاد شدن حجم اوره در بدن، درد مفاصل ناشی از نقرص نیز بروز می کند. برای جلوگیری از گسترش و طولانی شدن بیماری نقرس و نیز رهایی از درد مفاصل ناشی از این بیماری، پیروی از برنامه غذایی فاقد گوشت و چربی، لازم است.
سیب خام یا پخته مانع تشکیل اسید اوریک در بدن میشود. مصرف سیب میزان اسید های ادرار به ویژه اسید فرمیک را افزایش داده و به دفع اوره از بدن کمک می کند. کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که اسید اوریک خونشان افزایش می یابد، می توانند با مصرف روزانه ۴ عدد سیب با پوست، مانع تشکیل اسید اوریک شوند.
رفع ورم مفاصل، آرتروز و روماتیسم
اگر ورم مفاصل یا آرتروز دارید و یا دچار روماتیسم هستید، ۵۰ گرم پوست خشک شده سیب را در ۲ لیوان آب به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و در سه نوبت قبل از غذا میل کنید. این میوه به علت خاصیت دفع اسید اوریک، در درمان بیماریهای نقرس، آرتروز و رماتیسم بسیار مفید و مؤثر شناخته شده است.
تقویت مغز و اعصاب
سیب به دلیل داشتن فسفر، مقوی سیستم مغز و اعصاب است. به همین جهت برای کسانی که کارهای فکری انجام میدهند مفید می باشد. دم کرده پوست سیب که با اندکی عسل شیرین شده باشد، نوشیدنی آرام بخشی است. خوردن سیب خام نیز تأثیر آرام بخشی بر دستگاه اعصاب دارد. شیرینی سیب و جویدن آن باعث انبساط عضلات منقبض صورت می شود.
سلامت دندان ها و لثه ها
اسیدهای موجود در سیب، هنگام جویدن، باکتریهای دهان را از بین برده و دندان ها و لثه ها را تمیز میکنند. آب سیب تازه بدون هر مکملی به دلیل اثرات ضد التهاب مواد موجود در آن، دهان شویهای ساده و طبیعی محسوب میشود. سیب قادر است ذرات غذایی باقی مانده در پشت دندانها و لثه ها را مانند یک مسواک پاک کرده و فساد دندان و بیماریهای لثه را از شما دور سازد.
ویتامین C و کلسیم موجود در سیب نیز در بالا بردن سلامت لثه ها و دندان ها بسیار موثز است. مینای دندان را محکم تر میسازد و از جرم گرفتن دندانها پیشگیری میکند. اسیدهای موجود در سیب، اثر ضدالتهاب، ضد حساسیت و باکتریکش بر دندانها و لثه دارند. پژوهشهای علمی نشان داده است که یک ربع ساعت پس از خوردن آهسته یک عدد سیبترش حدود ۹۰ درصد و بعد از یک ساعت تقریباً تمامی ذرات میکروبی موجود در دهان از بین میروند.
درمان عفونت های دستگاه تنفسی
کسانی که بیشتر سیب می خورند، کمتر دچار سرما خوردگی یا عفونت های دستگاه تنفسی می شوند. سیب درجه تب را پایین میآورد و برای بهبود گلو درد و سینه درد بسیار مؤثر میباشد. نوشیدن آب سیب دارویی موثر برای درمان سرما خوردگی و گرفتگی صدا و سرفه است. سیب برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است. حتی بوئیدن سیب نیز این خاصیت را دارد. دم کرده گل سیب، داروی سرفه و تورم مجرای تنفسی است.
شربت سیب بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا می باشد. برای تهیه شربت سیب یک کیلو سیب راشسته و با پوست قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید. سپس آنرا با پارچه نازکی صاف کنید و چند تکه قند به آن اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار دهید تا قوام بیاید و آن را از روی آتش بردارید. روزی سه تا چهار فنجان از این شربت بنوشید. روزانه مصرف یک استکان از افشره سیب مانع هر نوع گرفتگی صدا می شود.
کمک به هضم غذا
سیب به دلیل دارا بودن مقدار زیادی فیبر، باعث می شود همه چیز به راحتی در دستگاه گوارش حرکت کند. یک سیب متوسط ۹ تا ۱۰ گرم فیبر دارد و بخش قابل توجهی از ۲۰ تا ۳۵ گرم نیاز روزانه بدن ما را در این مورد تامین می کند.
تنظیم فشار خون و کاهش خطر بروز بیماری های قلبی
خوردن سیب و حتی بو کردن سیب، باعث کاهش فشار خون میشود. بررسی انجام شده توسط دانشگاه ییل (YALE) نشان داد که تنها یک بار بو کشیدن سیب، فشارخون بیماران را پایین میآورد.
سیب از معدود مواد غذایی است که نه تنها کاملا بدون کلسترول است بلکه به کاهش میزان کلسترول خون نیز کمک می کند. تقریبا حدود یک چهارم سیب تشکیل شده است از ماده ای به نام پکتین که ماده ای است از جنس فیبر محلول. پکتین، میزان کلسترول Ldl خون را از طریق پایین آوردن میزان جذب چربی در بدن، کاهش می دهد. هم زمان پکتین میزان کلسترول Hdl یا همان کلسترول خوب بدن شما را که برای مصارفی همچون تولید هورمونها مورد نیاز هستند افزایش می دهد. افزایش سطح کلسترول خوب منجر به کاهش خطر بیماریهای قلبی می شود.
اگر حداقل ۳ عدد سیب در روز بخوریم ، خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی را کاهش می دهیم. سیب به دلیل بافت گیاهی ای که دارد، می تواند ۱۴ درصد خطر مرگ ناشی از گرفتگی رگهای بدن را کاهش دهد.
تنظیم قند خون
مصرف سیب برای افرادی که مبتلا به قندخون بالا (دیابت)، قند خون پایین (هیپوگلیسیمیک) و کسانی که نسبت به افزایش یا کاهش میزان قند خون خود حساس هستند، بسیار مناسب است. مقدار بالای فیبر غذایی موجود در یک عدد سیب باعث می شود که قند خون ثابت بماند و ثبات قند خون باعث می شود زود گرسنه نشوید. میوه رسیده سیب دارای ۸۰ درصد قند است و میوه ای مناسب برای افراد دیابتی است زیرا برای سوختن نیاز زیادی به انسولین ندارد.
ضد سرطان
سیب حاوی کافئیک اسید یا اسید کلوروژنیک می باشد. مطالعات به انجام رسیده بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان می دهد که این ترکیب می تواد به عنوان یک ضد سرطان عمل کند.
مصرف سیب با پوست به نسبت روزانه یک عدد در صبح ناشتا می تواند شما را از ابتلا به سرطان در امان نگه دارد. خوردن سیب به پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ کمک می کند.
ترکیبات شیمیایى موسوم به “پروسیانیدین ( PROCYANIDIN) که به وفور در پوست سیب یافت مى شود، تعداد سلول هاى پیش سرطانى را به میزان قابل توجهى کاهش مى دهد. پوست سیب در برابر حداقل سه نوع سلول سرطانی انسانی شامل سرطان های سینه، کولون و کبد اثر محافظتی دارد.
درمان التهابات کلیه و مثانه
دم کرده برگ درخت سیب ادرار آور است و درمان کننده التهاب کلیه و مثانه می باشد. سیب یک میوه قلیایی است و تمیز کننده بدن است. سیب به علت دارا بودن مقدار زیادی پکتین، آب اضافی بدن را خارج می سازد.
دم کرده پوست سیب و مصرف آن به صورت چای، درمان مناسبی برای بیماری های کلیه است. ۵۰ گرم پوست خشک شده سیب را در ۲ لیوان آب به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و در سه نوبت قبل از غذا میل کنید.
مقوی کبد و اشتها آور
سیب مقوی کبد و اشتها آور است. اگر لک صورت شما با درمانهای پوستی درمان نشده، به احتمال زیاد مربوط به بیماری های کبدی می باشد. در این گونه موارد به مدت ۴۵ روز هر صبح ناشتا ۲ عدد سیب را با پوست میل کنید به شرطی که تا ۲۰ دقیقه بعد از آن صبحانه میل نکنید. خوردن سیب با پوست یبوست را از بین می برد و برای کبد مفید است.
زیبایی، شادابی و لطافت پوست
به دلیل وجود ویتامین های موجود در سیب مانند ویتامین B۲, A, C و مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم، مصرف سیب می تواند ناراحتی های شایع، طولانی و مزمنی مانند خشکی پوست، ترک خوردگی پوست، رنگ پریدگی را از بین ببرد و یا نشانه های بسیاری از بیماریهای پوستی و رخم ها را کاهش دهد. آب سیب داروی خوبی برای درمان زخم های پوستی است. آب سیب برای زیبایی پوست استفاده زیادی دارد بخصوص برای از بین بردن چین و چروک پوست موثر است.
بدین منظور آب سیب را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید. البته همیشه آب سیب تازه استفاده کنید زیرا آب سیب در اثر ماندن آنزیم های خود را از دست می دهد. برای لطافت پوست سیب را بپزید و سپس له کنید و با شیر مخلوط کنید و این مخلوط را بصورت نیم گرم روی پوست بگذارید و پس از چند دقیقه آنرا بردارید.
درمان سوء هاضمه
سیب بهترین دارو برای سوء هاضمه است زیرا دارای مقدار زیادی پکتین میباشد. آب سیب را حتی میتوان برای تنقیه استفاده کرد. این تنقیه برای بیماریهای روده بسیار موثر است. سیب را می توان برای برطرف کردن اسهال حتی برای کودکان نیز بکار برد. بدین منظور سیب را باید رنده کرد و استفاده نمود. سیب را با حرارت ملایم در ظرف تفلون یا لعابی می پزند تا مقدار پکتین موجود در سیب و ویتامین های آن، به هنگام پختن از بین نرود. سیب پخته برای تقویت معده و کبد بسیار مفید بوده و نیز برای دفع سودا و سموم بدن از طحال به کار می رود.
برای رفع یبوست های مزمن در مدت ۱۵ روز , روزانه ۳ عدد سیب را به صورت صبح ناشتا، قبل از نهار و قبل از خواب میل کنید. افرادی که دچار یبوست هستند میتوانند یک سیب را تنوری کرده و یا در فر بگذارند و شب میل کنند و یک سیب هم به همین طریق صبحها میل شود.
سیب ترش چه به صورت خام مصرف شود و یا به صورت پخته، باعث ایجاد خشکی در رودهها و رفع اسهال و یا اسهال خونی میشود و حالت نهوع و دل بهم خوردگی را از بین میبرد. برای درمان اسهال، سیب را رنده کرده چند ساعت بگذارید تا رنگش تغییر کند و تیره شود یعنی پکتین موجود در آن اکسیده شود و بعد آن را میل کنید.
تسکین درد چشم
سیب را رنده کنید و در دستمال بپیچید و روی چشم بگذارید، درد چشم را برطرف می کند.
کمک به درمان مالاریا
دم کرده پوست درخت سیب می تواند تب مالاریا و تبهای صفراوی را به خوبی تحت کنترل در آورد.
لاغر کننده
کسانیکه می خواهند لاغر شوند حتما باید سیب را با پوست بخورند .خوردن یک سیب نیم ساعت قبل غذا کمک زیادی به کم شدن اشتها و لاغری کرده و فیبر موجود در سیب باعث می شود که به یبوست دچار نشوید.
افرادی که متحمل رژیم های غیر اصولی و سخت و پروتئینی می شوند، دچار نوعی مشکل متابولیکی به نام کنواسیدوز می گردند. مصرف روزانه ۳ عدد سیب به راحتی این عارضه را بر طرف می نماید.
خواص سیب ترش
سیب ترش برای معالجه نقرس و بیماری های عصبی بسیار موثر است. آب سیب ترش مخلوط با انار برای تقویت معده و درمان اسهال و دل بهم خوردگی بکار می رود. رب سیب ترش، علاج اسهال، استفراغ و درد و غم است.
سیب ترش چه به صورت خام مصرف شود و یا به صورت پخته، باعث ایجاد خشکی در رودهها و رفع اسهال و یا اسهال خونی میشود و حالت نهوع و دل بهم خوردگی را از بین میبرد. سیب ترش را بپزید درمان اسهال خونی است.
مربای شکوفه سیب ترش برای ضعف معده و
خواص پوست سیب
سیب را با پوست بخورید! مطالعات پژوهشگران نشان می دهد خوردن روزانه یک عدد سیب با پوست، به پیشگیرى از بروز سرطان روده بزرگ و قولون کمک مىکند. محققان راز این تاثیر را در ترکیبات شیمیایى موسوم به “پروسیانیدین ( PROCYANIDIN) می دانند که به وفوردر پوست سیب یافت مى شود. تحقیقات نشان داده است این ترکیبات تعداد سلول هاى پیش سرطانى را در حیوانات آزمایشگاهى به میزان قابل توجهى کاهش مى دهد. نتایج این تحقیق که در اجلاس انجمن تحقیقات سرطان آمریکا ارائه شد، مى تواند به ابداع روش هاى نوینى در درمان سرطان ها کمک کند.
این ترکیبات شیمیایى جزو دسته ” پلى فنول ها ” است که با تغییر مسیرهاى پیام رسانى عمل مى کنند. این مسیرها فرایندى را که طى آن سلول ها در پایان عمر خود از بین می روند را کنترل مى نمایند. در سلول هاى سرطانى این فرایند دچار اشکال شده و منجر به تقسیم سلولى غیرقابل کنترل و تشکیل تومور مى شود.
دکتر فرانسیس رائول سرپرست این تحقیق مى گوید این مطالعه شناختى از عملکرد خواص بازدارنده پلى فنول ها فراهم مى کند و شواهدى در مورد قابلیت این مواد در پیشگیرى از ابتلا به سرطان قولون ارائه مى نماید. انواع مختلف پلى فنول ها در پوست سیب به میزان زیاد وجود دارد. پلی فنول ها مواد آنتى اکسیدانی هستند که مانع از بروز آسیب به بافت هاى بدن مى شوند. محققان در مرحله بعد به موش ها ماده سرطان زا تزریق کردند و سپس به مدت شش هفته مایعى حاوى “پروسیانیدین ” به آنها خوراندند. نتیجه این آزمایش نشان داد ضایعات پیش سرطانى در روده این موش ها نصف موش هایى بود که تغذیه معمولى داشتند.
دکتر رائول گفت نتایج این مطالعه بدون نیاز به انجام تحقیقات تکمیلى نشان مى دهد خوردن سیب بطور کامل و با پوست آن فواید ضدسرطانى دربردارد. همچنین محققان دریافتند که پوست سیب در برابر حداقل سه نوع سلول سرطانی انسانی شامل سرطان های سینه، کولون و کبد اثر محافظتی دارد. محققان با ارزیابی محتوای شیمیایی پوست سیب گروهی از ترکیبات شیمیایی گیاهی را یافتند که ثابت شده در برابر حداقل سه نوع سلول سرطانی انسانی شامل سرطان های سینه، کولون و کبد اثر محافظتی دارد. رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی خطر ابتلا به سرطان، بیماری قلبی، دیابت و بسیاری بیماری های دیگر را کاهش می دهد، اما محققان میکوشند تا دریابند این اثر ضد سرطانی دقیقا به کدام یک از ترکیبات موجود در سبزی و میوه مربوط می شود.
نکات مهم در مصرف سیب
خوردن ۲ یا ۳ عدد سیب متوسط در روز ایده آل است. با آن که آب سیب مغذی است، اما به اندازه خود سیب سرشاز از فیبر نیست. سعی کنید همیشه سیب را با پوست بخورید زیرا مقدر زیادی پکتین در پوست سیب وجود دارد. روی بعضی از سیب هایی که در بازارها بفروش می رسد،یک لایه چربی برای حفاظت آن اضافه شده است. بنابراین حتما این سیب ها را بدقت بشوئید. کسانی که دارای معده ضعیف هستند باید سیب را بسیار نازک پوست بگیرند که پکتین ها و ویتامین های آن از بین نرود . اگر آب سیب را می گیرید، حتما آن را تازه مصرف کنید در غیر این صورت آنزیمهای موجود در آب سیب، از بین می روند.
نکات جالب در مورد سیب
درخت سیب با نام علمی Apple-Malus domestica از خانواده گیاهان گلسرخی محسوب می شود. این گیاه که در اقصی نقاط دنیا وجود داشته و پرورش داده می شود، یکی از سلامت بخش ترین میوه ها محسوب می شود. منشا اصلی درخت سیب در شمال اروپا و نیز شرق آسیا بوده و از آنجا به دیگر نقاط دنیا منتقل شده است. بیش از ۷۵۰۰ نوع سیب شناخته شده در اندازه ها، رنگ ها، بو ها و مزه های متفاوت در دنیا وجود دارد. درختان سیب معمولا از طریق پیوند زدن تکثیر میشوند، هر چند سیبهای وحشی نیز به سادگی از دانه میرویند. در کشور ایران این درخت بصورت وحشی در جنگل های شمال وجود دارد.
سیب که به میوه ای بهشتی شناخته شده، سرشار از ویتامین های آ، ب، ث و پتاسیم است که برای پیشگیری از بیشتر امراض به کار می رود و در دو نوع ترش و شيرين وجود دارد.