خواص مویز
در این مقاله شما با خواص مویز و فواید اعجاب انگیز آن، ویتامین های مویز، طبع مویز، مضرات مویز، فواید خوردن مویز در دوران بارداری، خواص مویز برای حافظه، خواص مویز در طب سنتی، بهترین زمان خوردن مویز، انواع مویز و دانستنیهای جالب در مورد این ماده غذایی با ارزش آشنا خواهید شد.
مویز نوعی کشمش است که با خشک کردن حبه های درشت انگور شاهانی تهیه میشود. کشمش بیشتر برای انگور خشکیده کوچک استعمال میشود و مویز در انگور بزرگ. مویز در واقع همان کشمش است که از نظر شکل ظاهری و رنگ با کشمش متفاوت، ولی از نظر خواص تا حد زیادی شبیه آن است. طبع مویز، گرم و تر است. دو قاشق غذاخوری مویز معادل ۳۰ گرم حدود ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد.

پیشگیری از سردردهای میگرنی
مصرف مویز از سردردهای میگرنی پیشگیری میکند و موجب کاهش شدت درد آن میشود. مویز سرشار از ویتامینهای گروه C است. کسانی که مبتلا به سردردهای میگرنی هستند در طول روز میتوانند از میوههای خشک مانند مویز استفاده کنند که موجب کاهش دردهای میگرنی میشود.
مویز ضد آلزایمر
ترکیبات مویز اثر بسیار قوی در جلوگیری از بروز اختلالات بیماری آلزایمر دارند. هر چه میزان آنتوسیانین (عامل رنگ بنفش یا سیاه مویز) بیشتر باشد، قدرت مویز در جلوگیری از آلزایمر بیشتر میشود.
مویز برای حافظه
خوردن مویز ناشتا روزانه به مقدار ۲۱ دانه مویز موجب افزایش قدرت حافظه میشود.
مویز حاوی مقدار زیادی املاح معدنی مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، منگنز، منیزیم، هیدراتکربن و پروتئین است. علاوه بر خاصیت مذکور، مویز موجب تثبیت عناصر مورد نیاز بافتها، نسوج و سلولهای حافظه در مغز میشود.
مویز خون ساز است
افراد کم خون، انگور سیاه یا مویز بخورند. خوردن مویز مواد زاید خون را که باعث ایجاد رسوبات مضر در اعضای بدن می شود، دفع می کند و باعث تصفیه خون می شود.
کاهش فشار خون و جلوگیری از تصلب شرایین
ترکیبات موجود در مویز میتواند از تصلب شرایین (سفت و سخت شدن رگها) و چسبندگی پلاکتهای خون پیشگیری کند. با خوردن مویز، غلظت خون کاهش مییابد، رگهای خونی منبسط میشوند و خون میتواند با سرعت بیشتری در بدن جریان یابد و در نتیجه مانع انباشته شدن پلاکتهای خون روی هم میشود و از لخته شدن خون در رگها جلوگیری میکند. مویز فشار خون را پایین می آورد.
انرژی زا
این میوه میتواند با تولید انرژی در روزهای سرد سال، بدن را گرم و پرانرژی کند. مصرف کشمش و مویز به مادران شیرده، سالخوردگان، کودکان در حال رشد و بچههای مدرسهای به عنوان یک میان وعده توصیه میشود.
فواید مویز در بارداری
مویز مقوی کبد نیز است و موجب تقویت شدن معده و افزایش قدرت هاضمه در زنان باردار میشود چرا که موجب ضعف معده و ضعف هضم از مشکلات شایع در زنان باردار محسوب میشود از این رو خوردن مویز در دوران بارداری توصیه می شود.
خواص مویز برای جنین
مویز در وزنگیری و رشد جنین مؤثر است، چرا که ان از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و طبیعت آن گرم و تر است. مویز مقوی و تقویت کننده رحم است و با خوردن مویز زنان باردار جنین خود را از خطر سقط حفظ میکنند.
جلوگیری از پیری و چروک شدن پوست
مویز و انگور سیاه دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند و مصرف آن از بروز پیری، چروک صورت و ابتلای فرد به انواع سرطانها جلوگیری میکند اما افراد باید توجه داشته باشند که بیش از ۲۰ عدد این میوه را استفاده نکنند. زیرا به دلیل حاوی بودن مقداری قند موجب افزایش قند خون به ویژه در افراد مبتلا به دیابت میشود.
در بدن انسان واکنشهای ناخواسته و خطرناک رخ میدهد که منجر به اکسیداسیون غیرعادی در بدن میشود و در نهایت باعث بروز پیری، سرطان و ... در افراد میشود. بنابراین مصرف مواد حاوی آنتیاکسیدان از قبیل سبزی، میوه، انگور سیاه، مویز و... میتواند از بروز این عوارض و بیماریها در انسان جلوگیری کند.
هر چه رنگ میوه تیرهتر باشد خاصیت آنتیاکسیدان آن بیشتر خواهد بود. اما افراد باید توجه داشته باشند هرکدام از این مواد غذایی باید تحت نظر متخصص تغذیه و به مقدار لازم مصرف شود.
پیشگیری از بروز انواع سرطان
مویز دارای سطوح بالایی از ترکیب های آنتی اکسیدان پلی فنلی در خود می باشد. آنتی اکسیدان ها، رادیکال های آزاد را که در اطراف بدن شناور هستند، تمیز می کنند. رادیکال های آزاد یکی از عوامل اولیه ای هستند که منجر به رشد خود به خود سلول های سرطانی می شوند و همچنین به عنوان ماده ای است که می تواند بر روی متاستاز تحریک اساسی بگذارد، شناخته شده اند. بنابر این، با مصرف مویز در رژیم غذایی خود، سطح این آنتی اکسیدان قوی را در بدن خود افزایش داده و می توانید از شکل گیری سرطان جلوگیری یا سرعت پیشرفت آن را کم نمایید.
ضد یبوست و اسهال
مویز میتواند به تقویت معده کمک کند و برای افرادی که ناراحتیهای گوارشی دارند، مفید است. مویز قدرت هاضمه را افزایش می دهد. فیبر موجود در مویز، هنگام هضم در معده با توجه به مایعات طبیعی بدن شروع به تورم می کند. این فرم مویز خشک منقبض شده، به مواد غذایی در حال حرکت از طریق دستگاه گوارش اضافه شده و به تسکین یبوست کمک می کند. نوع فیبر در نظر گرفته شده در مویز فیبر نامحلول است.
علاوه بر کاهش یبوست، مویز همچنین می تواند به متوقف کردن مدفوع شل کمک کند زیرا دوباره با جذب مایع مدفوع شل و دفعات اسهال را بصورت غیر قابل پیش بینی کاهش می دهد.
خواص دم کرده مویز
مویز تقویت کننده بدن است و اگر آن را مانند چای دم کنید و بنوشید، برای نرم کردن سینه و درد گلو مفید است.
خواص هسته مویز
هسته مویز ترکیباتی مشابه روغن هسته انگور دارد که سبب می شود به میزان زیادی از عوارض قلبی و به خصوص از تصلب شرایین پیش گیری می کند. برای توضیحات بشتر لطفا خواص روغن هسته انگور را بخوانید.
دیگر فواید مویز عبارتند از:
از دیگر خواص مهم مویز میتوان به اثرات ضد درد، ضد آلرژی، ضد باکتری و اثرات محافظت کنندگی از کبد، قلب و سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
خواص مویز در طب سنتی
پیامبر اكرم (ص) می فرمایند: بر شما باد مویز، چون صفرا را از بین می برد، بلغم را فرو مینشاند، پی (تاندون ها و لیگامانها و کلا بافت سخت بدن) را استحكام میبخشد، رنجیدگی و خستگی را میبرد و قلب را نیكو میسازد، خوی را خوش كرده، دل را پاك میكند و اندوه را میبرد.
مویز بیماری را از میان میبرد، خشم را فرو مینشاند، پرودگار را خشنود میسازد، بوی دهان را خوش كرده و رنگ پوست را صفا میدهد.
امام صادق (ع) : اگر قحطی به شما رسید با مشغول داشتن خود با مویز خود را سیر كنید.
پیامبر اکرم (ص) :هركس به خوردن مویز در حالت ناشتا استمرار داشته باشد، فهم و افزایش حافظه و ذهن روزی او میشود و بلغم وی كاهش مییابد.
با توجه به احادیث و فرموده های پیامبر (ص) و امامان (ع) می شود به اهمیت مویز در رژیم غذایی پی برد که برای تقویت حافظه، پاکسازی صفرا و تقویت قوای بدنی و سیستم قلب و عروق مردم را به استفاده از مویز سفارش می کردند. برای تقویت حافظه، امام علی (ع) و امام صادق (ع) مصرف ناشتای بیست و یك دانه مویز و امام رضا (ع) مقدار هفت مثقال را سفارش کرده اند که تقریبا مقدار برابری است.
بهترین زمان خوردن مویز وقتی است که معده شما خالی است یا ناشتا هستید. زمانی که معده خالی است هضم و جذب مواد سریعتر صورت می گیرد و از طرفی چون بعد از خواب شبانه بلغم و رطوبت بدن بیشتر است خوردن مویز به کاهش این موارد کمک بسیار زیادی می کند.
مضرات مویز
فراوردههای انگور به ویژه مویز و کشمش، از کالری بسیار بالایی برخوردارند که مصرف مقدار زیاد آن میتواند موجب افزایش وزن در افراد شود. در نتیجه مصرف آن برای افراد چاق توصیه نمیشود.
برخی از افراد واکنش های آلرژیک به انگور و محصولات انگور دارند. برخی دیگر از عوارض جانبی بالقوه شامل ناراحتی معده، سوء هاضمه، تهوع، استفراغ، سرفه، خشکی دهان، گلو درد، عفونت، سردرد و مشکلات عضلانی پیدا می کنند.
مویز نیز مانند انگور ممکن است روند لخته شدن خون را کند نماید و ممکن است شانس کبودی و خونریزی در افراد با شرایط خونریزی را افزایش دهد. این ممکن است سبب خونریزی بیشتری در طول و بعد از جراحی شود. حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی از انگور و محصولات آن استفاده نکنید.
مویز برای گرم مزاجان و کسانی که ناراحتی کلیه دارند، مضر است. این گونه افراد نباید بدون استفاده از مصلح، مویز مصرف بخورند.
افراط در خوردن مویز، باعث بالا رفتن فشار خون می شود و غلظت خون را زیاد می کند.
بیماران دیابتی برای مصرف مویز باید با پزشک خود مشورت کنند و از زیاده روی در مصرف آن جدا خودداری نمایند.
از خرید مویز و کشمش به صورت فلهای و روباز اجتناب کنید و حتماً محصولاتی را که دارای بستهبندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز وزارت بهداشت هستند را بخرید.
خوردن مویز در بیماران دیابتی
بیشتر قند مویز، از نوع فروکتوز است که برای جذب در بدن به انسولین نیاز ندارد، به همین دلیل مصرف کشمش و مویز به جای قند همراه چای، از قدیم به خصوص در افراد دیابتی مرسوم بوده است.
در سالهای اخیر نیز عنصر کروم در ترکیبات انگور و فراوردههای آن یافت شده است که موجب کاهش قند خون میشود. اگر چه انگور و فراوردههای آن حاوی فلز کروم و قند فروکتوز هستند، اما به مقدار کم یا زیاد، قندهای دی ساکارید نیز دارند که میتواند برای افراد دیابتی ایجاد مشکل کند!
بیماران دیابتی برای مصرف مویز باید با پزشک خود مشورت کنند و از زیادهروی در مصرف آن خودداری نمایند.
ویتامین ها مویز و عناصر تشکیل دهنده آن
مویز بر اثر خشک شدن خواص خود را از دست نمیدهد و حتی اثر نیروبخش آن بیشتر میشود. مویز سرشار از ویتامینهای E، A، B و املاحی مانند کلسیم، فسفر و پتاسیم است. مویز دارای اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ است. بهترین و پرخاصیتترین نوع آن، مویز پرگوشت، کمدانه یا بیدانه است. ترکیبات سیاه یا قرمز رنگ موجود در مویز از نوع آنتوسیانین و پلیفنولیک است که دارای خواص ضدسرطان و ضدآلزایمر هستند. مقدار زیاد آنتوسیانین موجب شده که ارزش مویز در مقایسه با انگور سبز و کشمش به مراتب بیشتر و کاملتر باشد.
ویتامین ها و املاح مویز در هر ۱۰۰ گرم :
انرژی ۲۸۳ کیلو کالری
پروتئین ۴/۰۸ گرم
كربوهیدرات ۷۴/۰۸ گرم
فیبر خوراکی ۶/۸ گرم
قند ۶۷/۲۸ گرم
چربی ۰/۲۷ گرم
ویتامین ب۱ (تیامین) ۰/۱۶ میلی گرم
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ۰/۱۴۲ میلی گرم
ویتامین ب۳ (نیاسین) ۱/۶۱۵ میلی گرم
ویتامین ب۵ (اسید پانتوتنیك) ۰/۰۴۵ میلی گرم
ویتامین ب۶ ۰/۲۹۶ میلی گرم
ویتامین ب۹ (فولات) ۱۰ میکرو گرم
ویتامین ث ۴/۷ میلی گرم
کولین ۱۰/۶ میلی گرم
ویتامین ای ۰/۱۱ میلی گرم
ویتامین كا ۳/۳ میکرو گرم
كلسیم ۸۶ میلی گرم
آهن ۳/۲۶ میلی گرم
منیزیم ۴۱ میلی گرم
منگنز ۰/۴۶۹ میلی گرم
فسفر ۱۲۵ میلی گرم
پتاسیم ۸۹۲ میلی گرم
سدیم ۸ میلی گرم
روی ۰/۶۶ میلی گرم
دانستنیهای بیشتر در مورد مویز (کشمش سیاه دانه)
کشمش تیزآبی : با کالری بالا – طعم بسیارشیرین و دارای خواص بالا
کشمش انگوری (طلایی) : بدون هسته با طعم شیرین
کشمش سبز
کشمش ریزدانه
کشمش درشت دانه
کشمش سیاه دانه: بیشترین خاصیت دارویی و درمانی را به علت دارا بودن آنتوسیانین بالا دارد.
کشمش آفتابی
کشمش غوره ای
از خرید مویز و کشمش به صورت فله ای و روباز اجتناب کنید و حتما محصولاتی را که دارای بسته بندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز وزارت بهداشت هستند را بخرید. کشمش هایی مورد پذیرش استاندارد می باشد و مشمول درجه بندی می شوند که دارای ویژگی های زیر باشند:
کشمش باید عاری از آفت زنده و مرده باشد.
تعداد شن و سنگریزه نباید از یک عدد در یک جعبه مشمول استاندارد تجاوز کند.
میزان رطوبت نباید از شانزده درصد بیشتر باشد.
میزان انیدرید سولفور و دود گوگرد در کشمش نباید از ۲ در هزار بیشتر باشد.
تعداد کشمش آلوده نباید از ۵ درصد بیشتر باشد.
تعداد کشمش آفت زده نباید از ۳ درصد بیشتر باشد.
تعداد کشمش دانه دار نباید از یک درصد بیشتر باشد.
تعداد کشمش دم دار نباید از ۱۰ درصد بیشتر باشد.
جمع طول چوب خوشه (ساقه) نباید از ۱۰ سانتی متر در یک کیلوگرم بیشتر باشد.
میزان کشمش نارس نباید از ۵/۲ درصد بیشتر باشد. (در مورد کشمش ریز دانه حداکثرنارسی نباید از ۵ درصد بیشتر باشد).
میزان کشمش های لهیده نباید از ۵ درصد بیشتر باشد.
میزان کشمش های شکرک زده نباید از ۱۵ درصد بیشتر باشد.
مانده سموم در کشمش نباید از حداکثر میزان قابل اغماض تعیین شده برحسب نوع سم طبق استاندارد باقیمانده سموم تجاوز نماید. آزمون باقیمانده سموم در صورت تقاضای خریدار و فروشنده انجام می شود. برای این منظور, ابتدا از کشمش عصاره تهیه می شود، سپس عصاره را به دستگاه (GC Gas Chromatograph) تزریق کرده و منحنی بدست آمده را با منحنی استاندارد مقایسه نموده و مقدار سم باقیمانده در نمونه محاسبه می شود.
برای بهره مندی از خواص مویز حتما آن را در رژیم غذایی خود جای دهید.